återhämtning

Viktförändringar under klimakteriet - vad beror det på?

Det är inte ovanligt att vikten ökar hos kvinnor under klimakteriet trots att man inte upplever att man förändrat något. Det beror hormonförändringarna som kan påverka ämnesomsättningen. Samtidigt bidrar de hormonella förändringarna till att även fettet på kroppen omfördelas och blir mer koncentrerat runt buken.

Minskningen av hormonet östrogen påverkar muskelmassan

Minskad muskelmassa kan också spela en roll i sammanhanget eftersom kvinnor generellt tappar mer muskelmassa än män med åldern. Forskning tyder på att den minskade muskelmassan beror på det tydliga fallet av östrogen hos kvinnor. Detta behöver inte vara synonymt med att gå upp i vikt men mindre muskelmassa innebär en minskad förbränning eftersom musklerna förbrukar energi.

Tips för hälsosamma vanor under klimakteriet

Sunda och bra matvanor är en grundläggande del, men det är också viktigt att hitta en balans tillsammans med motion, sömn och stress för att må bra.

Här är några delar som kan bidra till en hållbar vikt och välmående i längden:

  • Ät regelbundna måltider varje dag fördelat på frukost, lunch, middag och ett mellanmål när det går för långt mellan måltiderna.

  • Planera måltiderna. Det brukar vara lättare att göra bra val och äta hälsosamt när man planerar och handlar hem vad man ska äta i förväg.

  • Prioritera sömn och återhämtning. Det finns en koppling mellan sömnbrist och en ökad hunger samt ett högre kaloriintag. Både stresshantering och motion kan vara positiva faktorer för att förbättra sin sömn.

  • Frukt och grönt varje dag! Perfekt som mellanmål men bör även finnas med vid huvudmåltiderna.

  • Motion och träning. Fysisk aktivitet har många fördelar såsom att minska stress och blir gladare, förbättra sömn och även att det hjälper till att hålla sin vikt. Stryketräning är positivt för att förebygga muskelförlust under klimakteriet. Men kom ihåg att den bästa aktiviteten är den som blir av!

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.