Hjärtklappning

Kan man få hjärtklappningar i klimakteriet?

Även om klimakteriet är ett oundvikligt faktum för kvinnor är de flesta inte medvetna om alla förändringar som sker i kroppen, hjärnan och den allmänna hälsan som övergången kan komma att medföra. Symtom som värmevallningar är allmänt kända men det finns även andra symtom. Även om inget klimakteriesymptom kan anses vara oviktigt, kan hjärtklappning vara särskilt oroande eftersom det möjligen kan signalera ett allvarligare underliggande hälsoproblem.

Hjärtklappning under klimakteriet?

Hjärtklappningar som uppstår under klimakteriet beskrivs som högljudda, snabba eller överhoppade hjärtslag, fladdrande eller bultande som inträffar med eller utan yrsel. Detta sker ofta i samband med att man har fått en värmevallning. Innan man fått sin sista mens kan man också blöda mer än tidigare vilket kan leda till järnbrist och även det i sin tur till hjärtklappning. Hjärtklappningar i klimakteriet ihop med rodnad och svettningar ingår i så kallade vasomotoriska symtom vilka ungefär 75 % av alla kvinnor kan drabbas av.

Mer om hjärtklappningens symtom

Kvinnor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i samma utsträckning som män, om än cirka tio år senare i livet. Man tror faktiskt att östrogenet kan ha en skyddande effekt för kvinnor före menopausen. Kvinnors hjärtan är både mindre och lättare och vi upplever smärta olika. När hjärtat slår snabbare än vanligt kan detta antingen kännas regelbundet eller oregelbundet. Man kan få ångest, bli andfådd eller trött, uppleva bröstsmärtor eller en känsla av att svimma och svettas. Glöm inte att kontakta vårdcentralen vid återkommande besvär.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.