Trötthet

Trötthet och utmattning kan vara ett vanligt återkommande fenomen

Klimakteriet (och förklimakteriet) kan göra att du känner dig tröttare än vanligt på grund av olika symtom.

Utmattning och trötthet kan orsakas av många orsaker och är klimakteriebesvär som kan vara ett resultat av hormonella fluktuationer (att den ständiga förändringen i östrogen- och progesteronnivåer tröttar ut), samt att värmevallningar och nattsvettningar märkbart kan påverka förmågan att sova ordentligt. Dessa symtom kan leda till ångest som i sin tur gör det ännu svårare att sova. Stress kan också påverka då kvinnan blir mer stresskänslig i klimakteriet i samband med att könshormonerna åker upp och ner. Trötthet är ofta något som drabbar kvinnor i klimakteriet hårdare än yngre kvinnor. Att gå igenom en så pass omvälvande tid kan ta ut sin rätt på nervsystemet.

Vad kan man göra för att känna sig piggare?

Det blir viktigare att anpassa sin livsstil efter de nya förutsättningarna och i den mån det går minska kraven och därmed även eventuell stress.

Vila i sig behöver inte enbart handla om en tupplur utan även om avslappning och yoga som kan göra det lättare att hantera stress och förbereda inför en djupare och mer tillfredställande sömn till senare. Solljus är positivt då det stöttar dygnsrytmen och ger en serotoninboost. Här är några konkreta tips:

  • Försök lägga in vilopauser när du har mycket att göra – mikropauser är bättre än inget!
  • Prioritera din sömn. Ett svalt sovrum brukar gynna sömnen.
  • Planera in återhämtningsdagar då du inte har en massa måsten och exempelvis kan ta en promenad i skogen eller prioritera en stund i soffan med en bok.
  • Planera din vardag. Med planering kan man minska antalet oväntade händelser och därmed minska antalet stressmoment.
  • Fysisk aktivitet. Planera in fysisk aktivitet utifrån dina egna förutsättningar. Regelbunden rörelse har en positiv effekt på både stressnivåer och sömn.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.