Nattsvettningar

Att svettas på natten är vanligt under klimakteriet

Nattsvettningar är ett vanligt symtom under klimakteriet där man kan svettas överdrivet när man sover på natten. Dessa kan vara jobbiga och resultera i genomblöta kläder och lakan. Kvinnor som upplever värmevallningar kan ofta också drabbas av nattsvettningar.

Nattsvettningar orsakas av en ökad höjning av kroppstemperatur åtföljt av en plötslig sänkning – detta som ett resultat av att blodkärlen i kroppen utvidgas för att sedan dras samman vilket leder till en känsla som liknar frossa. Nattsvettningar drabbar inte alla kvinnor och kan även komma under olika stadier av klimakteriet. Hur länge de pågår varierar. De kan vara från någon minut upp till fem minuter och uppkommer ofta efter en värmevallning.

Så kan man förebygga nattliga svettningar

Nattsvettningar är även något som kan orsakas av andra underliggande medicinska tillstånd. När man börjar få nattsvettningar varierar från kvinna till kvinna – hos vissa börjar de i nära anslutning till menopaus medan andra kan uppleva dem flera år innan mensen upphör.

Förutom hormonella förändringar kan orsaken till nattsvettningar bland annat orsakas av feber, förkylning, infektioner, alkohol, stress, oro, panikattacker och sömnstörningar. Man kan underlätta och minska svettningar genom att tänka på:

  • att bära lösa och bekväma kläder som lätt kan anpassas utifrån situationen
  • minska mängden stress-relaterade situationer
  • minska mängden kaffe och alkohol
  • att motionera och träna – gärna genom att pulsen höjs så att man får svettas

Det är också bra att skapa en svalare miljö i sovrummet och försöka undvika att duscha för varmt.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.