ömma_bröst

Smärta i brösten kan vara ett tecken på klimakteriet

Många kvinnor får klimakteriebesvär i form av bröstförändringar (ömma och svullna bröst), och då framförallt den sista tiden innan menopaus. Det är även vanligt att få torra slemhinnor, ont i kroppen och humörsvängningar. Smärtor i själva brösten kanske är ett mindre känt problem som i första hand inte förknippas med klimakteriet men är ett förekommande första tecken på att klimakteriet är på väg.

Kroppens förändrade hormonnivåer kan påverka

Du kan märka förändring i storlek och form på brösten och kan uppleva att de känns mer svullna. Före mensen samlas det vätska i brösten vilket gör att de hos vissa kan kännas ömmare än under andra tider i månaden. Något som kan vara bra att veta är att problemen brukar avta ju längre in i övergångsåldern man kommer. Smärtan kan drabba ett eller båda brösten. Klimakteriebesvären beror på att hormonnivåerna av östrogen och progesteron börjar förändras i kroppen. Eftersom de hormonella förändringarna i förklimakteriet gör cykeln oregelbunden kan man drabbas av bröstsmärtor utan förvarning. Gör brösten ont kan rätt BH göra skillnad samt avslappningstekniker och massage. Skulle bröstsmärtorna bli allvarliga utan att försvinna är det bra att tala med en läkare. Var extra uppmärksam om du upplever knölar och klumpar.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.