Förklimakteriet

Vad innebär förklimakteriet?

Klimakteriet brukar infinna sig någonstans mellan 47 och 57 år när mängden av könshormonet östrogen minskar tills det till slut stannar på en konstant låg nivå. Redan innan kan man emellertid få klimakteriebesvär och det är detta som kallas för förklimakteriet. Vissa kvinnor kan uppleva förklimakteriet under 10 år medan andra upplever symtomen en kortare tid innan det faktiska klimakteriet bryter ut.

PMS-besvär kan ofta liknas vid klimakteriebesvär

För många kvinnor börjar hormonförändringarna redan i 35-årsåldern men kan då vara svårare att upptäcka eftersom att cykeln är mer regelbunden. Menopausen inträffar när en kvinna inte haft någon mens på ett år. Fram till dess är hon i förklimakteriet och kan känna av de symtom som framkallar menopausen. Klimakteriebesvär kan liknas vid PMS då båda är ett resultat av fluktuerande progesteronnivåer. PMS-besvären är emellertid cykliska och försvinner när mensen kommit, vilket inte är fallet i klimakteriet.

Tecken på förklimakteriet

Under förklimakteriet blir mensen mer oregelbunden med mellanblödningar som varar flera dagar i sträck, samtidigt som blödningarna skiljer sig åt från månad till månad. Värmevallningar och nattsvettningar uppkommer under den här perioden och sömnen försämras som följd. Ledsmärtor kan också vara ett tecken på att hormonerna börjar svikta och likaså humörsvängningar, lågintensiv ångest och tecken på nedstämdhet. Förklimakteriet och hormonella övergångar kan vara en omvälvande tid, men det finns saker man kan göra för att må bättre.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.