Håravfall

Håravfall är något som kan drabba kvinnor i övergångsåldern

Det är inte ovanligt att man tappar mer hår under klimakteriet. När vi är yngre hjälper hormoner som östrogen och progesteron till att utöka hårcykelns växtfas vilket är något som gör att håret växer fortare och under längre tidsperioder.

Vid brist på dessa hormoner förkortas denna och håret växer långsammare. Detta gör att det inte kan ersätta det hår som faller av som en normal del av hårväxtcykeln. Som ett resultat kan håret tunnas ut. Östrogenet som främjar hårväxten på huvudet sänks och androgener som främjar hårväxten i ansiktet och på kroppen ökar. Man skulle kunna säga att vi får mindre hår där vi vill ha det och mer där vi inte vill ha det.

Att tappa hår kan vara ett ärftligt fenomen

Kvinnor kan till skillnad från män uppleva håravfall över hela huvudet och inte kala fläckar. Är du orolig för att tappa hår kan du uppmärksamma ifall hästsvansen blir tunnare, benan bredare, mer hår på kudden och hårborsten och att håret ser slappt ut och har börjat bli svårt att styla. Håravfall kan också bero på ärftlighet, så om du har en familjemedlem som upplevt tunnare hår under klimakteriet är det mer sannolikt att du också kan göra det.

Saker man kan göra

Att borsta hår och hårbotten sätter igång blodcirkulationen. B-vitamin och mineraler är bra att ta. Något som kan upplevas under klimakteriet är att håret blir torrt. Här är det bra med återfuktare och mer balsam. Vid färgning är det rekommenderat att tänka på att inte använda sig av oxidationsfärg.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.