Humörsvängningar

Humörsvängningar och klimakterieångest

Humörsvängningar är en del av de klimakteriebesvär kvinnor kan uppleva. Du kan bli mer lättirriterad och snabbare ändra just humör. Du kan också må dåligt eller känna dig nedstämd mer frekvent än tidigare. En del kvinnor kan också få psykiska besvär som exempelvis depression. Hur du mår påverkas också av sömnvanor och vad som annars händer i din vardag. Klimakteriet är en omvälvande tid och psykisk ohälsa under förklimakteriet och klimakteriet är faktiskt ett så pass genomgående problem att vissa forskare har börjat kalla det för ”klimakterieångest”.

Hormonförändringar tros ha en psykologisk effekt

Hormonsvängningar och förändrade östrogennivåer kan påverka och interagera med hjärnans signalsubstanser vilket i sin tur påverkar humöret. De två huvudsakliga skälen till att hormonförändringar tros ha en psykologisk effekt är att hormonet serotonin som stabiliserar humöret sjunker i samband med att östrogennivåerna sjunker vilket kan leda till att man kan känna sig gråtmild och nedstämd. När det andra könshormonet progesteron som har en lugnande effekt sjunker kan detta leda till sömnproblem och nedstämdhet. Dessa dippar brukar komma i skov. När kroppen anpassat sig till de nya hormonnivåerna brukar humöret bli mer stabilt.

Läs mer

Loading...
Loading...
Loading...
CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.