Vår sexuella lust och vårt behov kan minska eller öka under olika delar av livet. Frågan är om klimakteriet är något som kan påverka vår libido och vår hormonella balans?
Svaret är ja – minskad minskad sexlust kan förekomma i övergångsåldern. Under klimakteriet när nivåerna av östrogen och testosteron förändras kan detta ha en inverkan på sexlusten. Sjunkande östrogennivåer minskar även flytningar i slidan. De torra slemhinnorna kan göra att det blir både obekvämt och smärtsamt att ha samlag. Vaginal torrhet är ett av de vanligaste symtomen och även vaginal antrofi vilket betyder att det reducerade östrogenet i kroppen gör att slidväggarna tunnas ut. Dessa två symtom kombinerade kan göra att sex både känns obekvämt, smärtsamt och leda till att det blir svårt att få orgasm.
En låg sexlust behöver heller inte alltid handla om den fysiska lusten utan kan vara ett resultat av andra stressfaktorer i livet som klimakteriebesvär i form av hormonell obalans som leder till sömnsvårigheter och nedstämdhet. Nedre urinvägssymtom är något som också kan påverka kvinnans sexualitet i större utsträckning. Hela livet påverkas under klimakteriet och sexlivet kan då komma att behöva anpassas efter förändringarna. Tänk på att inte alla kvinnor känner av en dämpning i sin sexlust så detta är inget förutbestämt. Märker man emellertid av en dämpning efter att kroppen gått in i klimakteriet är det stor risk att det har med klimakteriebesvär att göra, snarare än sexualiteten och själva relationen i stort.
Genom att notera vilka faktorer som påverkar personligen kan man hitta rätt väg i råd och stöd på olika sätt. Det är viktigt att fokusera på självkärlek och egentid, samt att vårda relationen under klimakteriet och prata med sin partner för att få en mer förbättrad sexuell kommunikation.
Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.