Vallningar

Värmevallningar

De flesta har nog hört att det är vanligt att drabbas av vallningar i klimakteriet. Vallningarna är en reaktion på att östrogennivåerna sjunker, vilket rubbar kroppens förmåga att reglera temperaturer. Trots att många vet vad klimakteriet vanligtvis innebär kan det vara en chock när man själv drabbas. Det är inte ovanligt att känna sig överrumplad av hur märkbart det är att kroppen påverkas av förändringarna.

Vallningar i klimakteriet

Värmevallningar kan komma plötsligt och göra att du snabbt blir väldigt varm. Känslan börjar ofta vid hjärtat och sprider sig sedan vidare över halsen, ansiktet, hårfästet och armarna. Vissa upplever också att värmen sprider sig över hela kroppen. Vallningar kan komma och gå i perioder. Man brukar säga att symtomen kan pågå i upp till fem år, men för en del håller symtomen i sig längre än så. Några har till och med besvär livet ut.

I samband med vallningarna börjar många också svettas stora mängder. Svettningen kan vara i allt från några minuter till upp till en timme. Några besväras inte alls av svettningar, medan andras besvär är så pass svåra att man kan vakna upp genomblöt på natten.

Du som har besvär är troligtvis också väl medveten om att både värmevallningarna och svettningarna kan komma väldigt plötsligt. I stressiga eller olägliga situationer kan besvären kännas särskilt påfrestande. En del drabbas också av så kallade kylvallningar när värmevallningarna avtar. Det kan kännas som frossa och lika plötsligt som kroppen blev varm, blir den istället väldigt kall.

CM11-Desk-960x690-om-klimakteriebesvar_0

Vallningar på natten och sömnproblem i klimakteriet

Om man drabbas av vallningar på natten är det vanligt att få sömnproblem i klimakteriet. Att ha svårt att sova under klimakteriet kan innebära att du har svårt att somna, vaknar under natten – eller både och. Vissa har så pass mycket svettningar på natten att de vaknar upp genomblöta.

En god natts sömn är viktig för en fungerande vardag. Att känna sig trött under dagtid är i längden väldigt påfrestande både psykiskt och fysiskt. Att då och då sova dåligt är inget farligt. Men om du däremot har ihållande sömnproblem och sover för lite natt efter natt kan du behöva hjälp.

Problem med svettningar

En del upplever stora problem med svettningar under klimakteriet. Det kan vara individuellt hur ofta och mycket värmevallningar man har, men om dina svettningar börjar begränsa dig i vardagen är det viktigt att ta hjälp. Ett tecken på att symtomen är begränsande är om du avstår från aktiviteter eller undviker att umgås med andra på grund av att du svettas mycket. Det är också viktigt att komma ihåg att symtomen är vanliga, naturliga och ofta övergående.

Ett tips för dig som svettas mycket är att klä dig i tunna och löst sittande kläder. Undvik åtsittande plagg i syntetiska material. Istället kan du använda flera lager av tunna kläder, som snabbt kan plockas av efter hand som du blir varm. Här kan du läsa fler goda råd om vad du kan göra för att dämpa besvären.

Även behandlingsmetoder som akupunktur och avslappningsövningar har visat sig dämpa besvären för personer som lider av värmevallningar och svettningar. Avslappningsövningar kan hjälpa dig att träna på att slappna av i olika muskelgrupper med hjälp av specifika andningstekniker. För att få så bra effekt som möjligt av avslappningsövningar behöver man träna på egen hand och idag finns det gott om appar med övningar som du kan testa att använda hemma.

Metoderna bygger på spänning och avslappning i hela kroppen, från huvudet och ner till tårna. Efter hand blir man bättre och bättre på att slappna av fort, utan att ens behöva spänna kroppen först. Slutmålet är att kunna slappna av genom att koncentrera sig på sin andning och på så sätt hantera en plötslig värmevallning.1

CM11-Desk-960x690-hur-verkar-klimadynon-2

Svettningar och vallningar – behandling vid klimakteriebesvär

Det finns behandlingar för vallningar, svettningar och andra klimakteriebesvär. Klimadynon är ett växtbaserat läkemedel som används för att lindra symtom såsom värmevallningar och kraftiga svettningar.

Klimadynon:

  • Är ett receptfritt läkemedel utan hormoner.
  • Lindrar klimakteriebesvär som värmevallningar och kraftiga svettningar.
  • Finns på de flesta apoteken.
2-Products-Overview-550x550

Om Klimadynon

Läs om hur Klimadynon dämpar typiska klimakteriebesvär.

sinuxol-kop-har_550x550

Köp Klimadynon här

Klimadynon finns på de flesta apotek, här kan du se vilka.

CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.