Klimadynon_problem_awake
leaf

Om klimakteriebesvär

Vanliga klimakteriebesvär

Det är väldigt vanligt att uppleva klimakteriebesvär i övergångsåldern. Däremot reagerar inte alla kroppar likadant under klimakteriet och det kan variera hur kvinnor uppfattar sina symtom. Vissa har väldigt intensiva symtom, medan andra knappt märker någonting.

Värmevallningar är kanske det symtom som främst förknippas med klimakteriet. Men med det sagt är det bra att vara förberedd på att du också kan uppleva känningar som torra slemhinnor, nedstämdhet och viktökning. Klimadynon kan hjälpa dig som har besvär av vallningar och kraftiga svettningar.

Vanliga klimakteriebesvär är:

  • Du kan plötsligt bli väldigt varm till följd av värmevallningar.
  • Du kan få svårt att sova eller andra sömnproblem som att vakna ofta eller tidigt och ha svårt att somna om igen.
  • Du kan få snabba humörsvängningar och känna dig lättirriterad eller ur balans.
  • Du kan få psykiska besvär som depression eller nedstämdhet.
  • Dina slemhinnor kan bli torra, klia och svida. Det märks framförallt i underlivet, men även slemhinnorna i ögonen, näsan och halsen kan bli torra.
  • Du kan uppleva urinvägsbesvär som att känna dig kissnödig ofta eller att det svider när du kissar.
  • Du kan märka av viktökning och långsammare ämnesomsättning. I övergångsåldern förändras fördelningen av fett och lagras mer på magen istället för på rumpa och lår.

Här kan du ta del av goda råd på saker du själv kan göra för att minska dina klimakteriebesvär.

bild4

Vallningar och svettningar

Några av de vanligaste klimakteriebesvären är vallningar och svettningar. Då kan du plötsligt bli väldigt varm, röd i ansiktet och börja svettas mer än du gjort tidigare. Besvären kan komma och gå i perioder. Man brukar säga att symtomen kan pågå i upp till fem år, men för en del kan värmevallningarna hålla i längre än så. Några har till och med besvär livet ut.

Det kan vara individuellt hur ofta och mycket värmevallningar man har. Prata med din vårdcentral eller läkare om du har svåra besvär med värmevallningar eller svettningar. För somliga kan vallningarna orsaka sömnproblem och vissa svettas så pass mycket att det begränsar en i vardagen. Ett tecken på att symtomen är begränsande är om du avstår från aktiviteter eller undviker att umgås med andra till följd av dem.

Trötthet, ledvärk, psykiska besvär och andra känningar i klimakteriet

Det är inte heller ovanligt att känna sig trött, ha ledvärk eller uppleva psykiska besvär i klimakteriet.1-3

  • Det är inte ovanligt att uppleva sömnproblem under klimakteriet, vilket gör en trött och orklös under dagtid. Till exempel har många svårt att somna eller vaknar under natten – eller både och. En god natts sömn är viktig för en fungerande vardag. Att sova dåligt någon gång ibland är inget ovanligt, men om du däremot sover för lite natt efter natt kan du behöva hjälp.

  • En del upplever värk i leder, muskler eller ryggen under klimakteriet. Det kan bero på flera faktorer. Bland annat blir kroppen vanligtvis stelare i samband med övergångsåldern, vilket gör att du kan behöva göra andra saker eller röra på dig på andra sätt än du gjort tidigare för att motverka smärtor.

  • Man kan också drabbas av psykiska besvär i klimakteriet. Det kan till exempel vara en följd av plötsliga humörsvängningar, eller att du upplever att du lättare blir arg eller irriterad. Det är inte heller ovanligt att känna sig nedstämd, låg eller deppig. Det är viktigt att veta att känslorna är helt naturliga – när östrogennivåerna sjunker påverkas nämligen även hjärnan. Då kan det också kännas skönt att veta att symtomen oftast går över med tiden.

Kom ihåg
Och även om klimakteriet kan vara påfrestande på flera sätt, är det viktigt att komma ihåg att besvären och symtomen inte alltid är samma för alla. Några upplever till och med klimakteriet som något positivt och ser det som en lättnad att slippa PMS-besvär, att få mens varje månad eller att tänka på eventuella graviditeter. En del märker också mentala skillnader i övergångsåldern och känner att de får bättre självförtroende och inte längre bryr sig lika mycket om vad andra tycker.

CM11-Desk-960x690-hur-verkar-klimadynon-2

Klimakteriebesvär – behandlingar på apoteket eller via recept

Det finns olika behandlingar för klimakteriebesvär, både receptfria som säljs på apotek och receptbelagda som fås via en läkare. Prata alltid med vården om du upplever mycket besvär i klimakteriet, som till exempel svåra sömnproblem eller svettningar som påverkar hur du mår. Här kan du läsa mer om vilka olika behandlingar som finns.

Klimadynon_problem_awake_mobil

Vanliga klimakteriebesvär

Måste klimakteriet vara så svettigt?

2-Products-Overview-550x550

Om Klimadynon

Läs om hur Klimadynon dämpar typiska klimakteriebesvär.

sinuxol-kop-har_550x550

Köp Klimadynon här

Klimadynon finns på de flesta apotek, här kan du se vilka.

CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.