om-klimadynon

Behandla besvären

Behandling för klimakteriebesvär

Idag finns det flera olika metoder och läkemedel som kan behandla klimakteriebesvär. Det är bara du som märker hur mycket symtomen påverkar eller begränsar dig – prata med din läkare eller vårdcentral om du har svåra besvär. Symtom som värmevallningar, svettningar eller humörsvängningar kan behandlas med både receptbelagda och receptfria läkemedel. Ibland rekommenderas också akupunktur, vilket har visat sig hjälpa mot värmevallningar och svettningar.

När du söker vård kommer din läkare att informera dig om fördelar och nackdelar med olika behandlingar. Det kan hjälpa dig att avgöra vilken behandling som känns rätt för dig och om du vill ha behandling med östrogen eller inte.

Om du har haft din sista mens och är över 45 år rekommenderas du behandling, även om du inte har några besvär. Detta görs för att minska risken för benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar.

Östrogen och gestagen
Receptbelagda läkemedel för klimakteriebesvär finns i olika former. Klimakteriebesvär orsakas av en östrogenbrist i kroppen, vilket förklarar varför det är vanligt att hormonet används för att behandla symtomen. En östrogenbehandling inleds med en låg dos, som vid behov ökas efter hand. Östrogen är en behandling som verkar i hela kroppen och används tillsammans med gestagen eller progesteron.

Det finns dessutom receptbelagda läkemedel som innehåller det verksamma ämnet tibolon, vilket har motsvarande effekt som när östrogen och progesteron eller östrogen och gestagen kombineras dagligen. Vanligtvis ges de olika hormonbehandlingarna som antingen tablett, plåster, gel eller sprej.

toppbild8

När du söker vård kommer din läkare att rekommendera den läkemedelsbehandling som hen tror passar dig och dina besvär. I samband med förskrivningen informeras du om de olika läkemedelsalternativen samt preparatens för- och nackdelar. Många har hört talas om att risken för bröstcancer ökar när man tar en läkemedelsbehandling som innehåller östrogen. Det är viktigt att veta att risken bara ökar bara om du står på behandling i över fem år. Prata med din läkare om du känner dig osäker eller behöver mer information för att kunna besluta vilken behandling som känns rätt för dig.

Innan du påbörjar en behandling med östrogen bör du göra en gynekologisk undersökning för att utesluta eventuella sjukdomar i livmodern och äggstockarna. Om du har missat din senaste kallelse bör du också få brösten undersökta med mammografi innan eller i samband med att du påbörjar din behandling. Därefter rekommenderas du att gå varje gång du blir kallad till de förebyggande mammografiundersökningarna och gynekologiska cellprovtagningarna.

Fytoöstrogener
Fytoöstrogener är växtbaserade ämnen med liknande effekt som östrogen. Läkemedel med fytoöstrogener finns att köpa receptfritt på apotek och i hälsokostaffärer – men kom ihåg att du inte ska ta behandlingarna längre än några månader utan att rådfråga din läkare. Observera att Klimadynon inte ska misstas för ett läkemedel med fytoöstrogener.

toppbild7

Vaginala behandlingar
Torra slemhinnor är ett vanligt klimakteriebesvär. Underlivsbesvären kan behandlas lokalt (i slidan) med vaginalkräm, -gel, -tablett eller -vagitorier. De receptbelagda behandlingarna brukar innehålla östradiol, östriol eller prasteron, vilket är olika hormoner som hjälper till att stärka slemhinnan i slidan och urinröret. Läkemedel som används i slidan har bara effekt i underlivet, vilket betyder att hormonerna inte tas upp och sprids i kroppen.

Det finns även gott om receptfria behandlingar på apotekshyllorna som kan dämpa besvär från torra slemhinnor. Dessa innehåller inte hormoner och används också i slidan. Till exempel kan du som är torr i slidan använda fuktgivande krämer eller geler. Tänk på att du alltid kan rådfråga apotekspersonalen om du är osäker på vilken behandling som är lämplig för att dämpa just dina besvär.

CM11-Desk-960x690-hur-verkar-klimadynon-2

Klimadynon – lindrar klimakteriebesvär som vallningar och svettningar

Klimadynon är ett växtbaserat läkemedel som används för att lindra symtom av klimakteriebesvär såsom värmevallningar och kraftiga svettningar.

Klimadynon:

  • Är ett receptfritt läkemedel utan hormoner.
  • Lindrar klimakteriebesvär som värmevallningar och kraftiga svettningar.
  • Finns på de flesta apoteken.

Så tar du Klimadynon:

  • 1 tablett 2 gånger om dagen (morgon och kväll).
  • Svälj tabletterna hela tillsammans med vätska.

Använd inte Klimadynon i längre än 6 månader utan att rådfråga din läkare.

Vad kan jag göra åt mina klimakteriebesvär?

Om du har mycket besvär som påverkar eller begränsar din vardag ska du prata med din läkare eller vårdcentral. Här kan du läsa mer om vad du kan göra på egen hand för att motverka besvär och symtom.

CM12-fp-540x450

Köp Klimadynon på apoteket

Du hittar Klimadynon på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.